Groene Hoogten | Innovatie in Circulaire Appartementenbouw: Het Nieuwe Ontwikkelen
Dit innovatieproject draagt bij aan onze actielijn Fabrieksmatig bouwen. De betrokken partijen bij dit innovatieproject zijn Sustainer, Stamhuis, Boelens de Gruyter, Hogeschool Utrecht en Kansen voor West.
Situatie
In steden zoals Utrecht verloopt projectontwikkeling momenteel traag, met een tijdsbestek van 7 tot 10 jaar tussen het initiatief en de start van de bouw. Deze vertragingen zijn het gevolg van complexe procedures en de traditionele aanpak van stadsontwikkeling. Recente technologische innovaties, zoals parametrisch ontwerp, generatief ontwerp en kunstmatige intelligentie, bieden echter mogelijkheden om deze processen sneller en efficiënter te maken.
Verkenning
Het doel is om een datagestuurd, integraal proces te introduceren voor projectontwikkeling, waarmee de tijd van initiatief tot start van de bouw met 5 jaar kan worden verkort (van 7 naar 2 jaar). Dit gebeurt door het ontwikkelen van nieuwe tools en processen, en door het verzamelen van gebruikersfeedback om voortdurende optimalisatie te waarborgen. Het project beoogt tevens een vermindering van de belasting voor de gemeentelijke capaciteit, zonder in te boeten op kwaliteit of procedures.
Impact
De invoering van digitale technologieën en verbeterde samenwerkingsmethoden zal de projectontwikkelingsprocessen in steden zoals Utrecht versnellen. Dit leidt tot kortere doorlooptijden voor projecten en snellere realisatie. Niet alleen zal de efficiëntie verbeteren, maar ook de samenwerking tussen verschillende belanghebbenden wordt versterkt en gemeentelijke procedures worden gestroomlijnd. Dit zorgt voor een dynamischer en responsiever stadsontwikkelingsproces, wat ten goede komt aan zowel de kwaliteit van de gebouwde omgeving als de economische groei.
Heb je vragen of wil je meer weten over dit innovatieproject? Neem dan contact op met Matthijs Hess-Spoelstra (matthijs.hess-spoelstra@romutrechtregion.nl).
Het Project “Groene Hoogten: Innovatie in Circulaire Appartementenbouw” wordt onder andere gefinancierd door nationaal programma Kansen voor West, onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Op de hoogte blijven van innovaties en ander ondernemersnieuws?