Dit innovatieproject draagt bij aan onze actielijn Digitalisering gebouwde omgeving en datadiensten. De betrokken partijen bij dit innovatieproject zijn Merwede LAB, Boelens de Gruyter, Rabobank, Circular Finance Lab, CiSe Network en Janssen de Jong.
In het Merwede-gebied realiseren Boelens de Gruyter en Janssen de Jong een paviljoen van 1400 m² voor kantoor- en creatieve bedrijvigheid. Deze partijen hebben gezamenlijk de ambitie om het paviljoen volledig as-a-service te ontwikkelen. Dit omvat het gehele gebouw, inclusief het skelet, de façade, de lift, installaties en interieur.
Building as a Service
Het Building as a Service (BAAS) model is innovatief omdat het nog niet eerder is toegepast bij gebouwen. Hoewel het Product-as-a-Service model steeds gebruikelijker wordt voor producten zoals fietsen, keukens en wasmachines, is het voor gebouwen nieuw. BAAS biedt kansen om op verschillende manieren te innoveren binnen de bouwsector, met name op het gebied van organisatie, financiering en juridische structuren.
Bron: Circular Finance Lab
In samenwerking met de projectdeelnemers onderzoeken we de mogelijkheid om het paviljoen in te richten volgens het CiSe (Circular Service) model. Dit model is een financieel-juridische samenwerkingsstructuur die cashflows in circulaire netwerken beheert en verdeelt. Het CiSe model biedt een verdien- en financieringsmodel voor circulaire ketens en maakt gebruik van Distributed Ledger Technologie (DLT), zoals blockchain. Hoewel de software al bewezen is in een proof-of-concept, ligt de focus van dit project op het opschalen van de financieel-juridische CiSe-structuur.
Een voordeel van het paviljoen-as-a-service-concept is dat leveranciers mede verantwoordelijk zijn voor het verlengen van de levensduur en het hergebruik van materialen en producten. Hierdoor hebben deze materialen na afloop van hun levensduur een grote kans om opnieuw in de economie terecht te komen.