Meld je nú aan via het aanmeldformulier onderaan deze pagina!
In een tijd waarin de vraag naar snelle, mooie en betaalbare woningen groter is dan ooit, staan we voor de uitdaging om snelheid, esthetiek en betaalbaarheid met elkaar te verenigen. Deze kwestie is van groot belang door de groeiende woningnood, de druk om duurzaam te bouwen en de wens van consumenten voor aantrekkelijke leefomgevingen. Hierbij moeten we denken aan innovatieve bouwmethoden, zoals prefab woningen, het hergebruik van materialen en de inzet van digitale technologieën.
Tijdens deze marktinnovatiedag spelen we in op de actualiteit van dit vraagstuk en duiken we dieper in de vraag: “Hoe kunnen we in de bouwsector een balans vinden tussen esthetiek, circulariteit en industrialisatie om snel, mooi en betaalbaar te bouwen?” We bieden een platform waar professionals uit de bouwsector kunnen samenwerken, kennis kunnen delen en nieuwe oplossingen en innovaties kunnen verkennen die raken aan dit thema.
We zullen onder andere onderzoeken hoe esthetiek behouden kan blijven door het gebruik van gerecycleerde materialen en het verplaatsen van bestaande gebouwen, en hoe digitalisering, met name parametrisch ontwerpen, unieke en efficiënte structuren kan creëren die zowel snel te bouwen als visueel aantrekkelijk zijn.
Datum: vrijdag 8 november 2024
Tijd: 9:00 – 13:30 (inclusief netwerklunch)
Locatie: DMI-Centre, Amersfoort (Barchman Wuytierslaan 10, 3818 LH Amersfoort)
Programma
Moderator: Yvette Watson
Yvette Watson is een duurzame ondernemer en oprichter van PHI Factory, waarmee ze organisaties helpt bij het realiseren van circulaire ambities (o.a. in de gebouwde omgeving) en systeemverandering stimuleert. Ze ontwikkelde ook The 2B Collective, een gamified leerplatform om grote groepen te activeren voor duurzaamheid. Yvette richt zich op de rol van beslissers en medewerkers in de transitie naar een duurzame wereld en neemt deel aan initiatieven zoals Cirkelstad, Gideon’s Tribe en het Deltaplan Duurzame Renovatie.
9:00 – 9:30 uur Inloop
9:30 – 9:40 uur Welkomstwoord door Willem-Jan Stegeman (Wethouder Gemeente Amersfoort)
9:40 – 9:50 uur DigiC Update door Jaimy Nijnens (Programmamanager DigiC)
9:50 – 10:15 uur Keynote Architecte Nicole Cloudt (Concept Cloudt)
Tijdens haar keynote bespreekt Nicole Cloudt van Concept Cloudt hoe de bouwsector snel, betaalbaar en esthetisch verantwoord kan bouwen, zonder duurzaamheid en circulariteit uit het oog te verliezen. Ze legt uit hoe zij innovatieve houtbouw, prefab elementen en circulaire materialen inzetten om functionele en mooie gebouwen te realiseren die bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Met inspirerende praktijkvoorbeelden laat ze zien dat duurzaamheid hand in hand kan gaan met esthetiek, zonder concessies te doen aan schoonheid of functionaliteit.
10:15 – 11:00 uur Panel gesprek
Aan de hand van prikkelende stellingen duiken we tijdens deze dialoog dieper in de vraag: “Hoe kunnen we in de bouwsector een balans vinden tussen esthetiek, circulariteit en industrialisatie om snel, mooi en betaalbaar te bouwen? We zijn verheugd om de vier deelnemers aan dit panel gesprek aan te kondigen, die elk vanuit hun eigen expertise een kritische blik zullen werpen op dit actuele onderwerp:
11:00 – 11:15 uur Koffiebreak
11:15 – 12:30 uur Workshops
- De Circulaire Grondstoffen Corridor in Amersfoort: Digitale Kansen en Hergebruik in Ontwerp
Door Dick Neuteboom (Projectleider Circulaire Economie Gemeente Amersfoort) en Harry Hofman (Regisseur Circulaire Grondstoffen GBN Groep)
Deze workshop richt zich op het versterken van de Circulaire Grondstoffen Corridor (CGC) in Amersfoort door te onderzoeken hoe een digitaal platform de samenwerking tussen ketenpartijen kan ondersteunen en ontwerpen kunnen worden geoptimaliseerd voor maximaal hergebruik. We verdiepen ons in het matchen van materialen tussen verschillende projecten om de materiaalketens circulair te maken, waarbij inzicht nodig is in welke materialen nodig zijn en welke vrijkomen.
Tijdens deze workshop zal in worden gegaan op twee vraagstukken: hoe kan materiaalinkoop zodanig georganiseerd worden dat we gebruik gaan maken van vraag en aanbod data (zoals Madopt, Insert, Duspot), en welke informatie is nodig zodat architecten kunnen ontwerpen op basis van beschikbare materialen om zo het hergebruik te maximaliseren?
- Meten is weten: Sturen op circulariteit in de ontwerpfase
Door Teun Dekker (Service Lead Design & Engineering) en Dingena Verkerk (Programmaleider Circulair Bouwen) van Arcadis
In deze sessie verkennen we hoe bestaande ontwerptools gebruikt kunnen worden om inzicht te krijgen in milieuprestaties van ontwerpen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien hoe de Arcadis Carbon Estimator momenteel werkt. In een interactieve workshop gaan we samen op zoek naar wat er nodig is om tijdens het ontwerpproces te sturen op circulaire indicatoren zoals Milieu-impact, hergebruik en losmaakbarheid. Tijdens de workshop onderzoeken we gezamenlijk de behoeften, uitdagingen en kansen van circulariteit in de bouwsector: welke informatie moet er worden vastgelegd, welke problemen rondom circulariteit kunnen we hiermee oplossen en welke digitale oplossingen kunnen hieraan bijdragen.
Onder begeleiding van Teun Dekker (Service Lead Design & Engineering) en Dingena Verkerk (Programmaleider Circulair Bouwen) werken deelnemers in groepjes om concrete ideeën en oplossingen te ontwikkelen. Deze workshop is bedoeld voor bedrijven en partijen die actief met circulariteit aan de slag willen en een bijdrage willen leveren aan de transitie naar een circulaire economie.
- Innovatief Ontwerpen voor de Toekomst van Stedelijke Ontwikkeling
Door Bauke Keulen (Strateeg Digitalisering Gemeente Amersfoort) en Hugo Jager (Planalogic)
In deze workshop verkennen we de mogelijkheden voor herontwikkeling in Amersfoort, met een focus op innovatieve digitale technologieën en parametrisch ontwerpen. Gerry Zwier biedt een introductie over de strategische waarde van het gebied, terwijl Bauke Keulen de rol van de gemeente Amersfoort en haar netwerk belicht. Hugo Jager neemt ons mee in de wereld van parametrisch ontwerpen en hoe dit kan bijdragen aan duurzame, slimme stedelijke ontwikkeling. Werk samen in groepen om oplossingen te bedenken en ontdek hoe technologie kan helpen bij het vormgeven van toekomstbestendige stedelijke gebieden.
12:30 – 13:30 uur Netwerklunch