Marktinnovatiedag DigiC: "Hoe spelen digitalisering en circulariteit een rol in betaalbaar bouwen?”

DigiC is een programma van de ROM Utrecht Region waarin digitalisering in de circulaire bouweconomie centraal staat. Tijdens de marktinnovatie dag verbinden we opdrachtgevers, bouwers/ontwikkelaars, vernieuwende startups en scale-ups en overige uitdagers van de bouwsector.

31 mei 2024 9:00-13:30 Rabobank Croeselaan, 25e etage (Croeselaan 18 3521 CB Utrecht) Meld je aan!

In een tijd waarin de roep om een circulaire (bouw)economie en betaalbaar bouwen luider klinkt dan ooit tevoren, is het essentieel dat we de kracht van digitalisering en circulariteit omarmen om een duurzame toekomst voor de bouwsector te realiseren. Door digitalisering kunnen processen geoptimaliseerd worden, terwijl circulariteit ons in staat stelt om efficiënter om te gaan met materialen en hulpbronnen. Deze twee pijlers vormen niet alleen de sleutel tot het verminderen van de ecologische voetafdruk van de bouwindustrie, maar bieden dus ook enorme kansen voor kostenbesparing, efficiëntieverbetering en innovatie.

Tijdens deze marktinnovatiedag spelen we in op de dringende actualiteit van dit vraagstuk en duiken we dieper in de vraag: “Hoe spelen digitalisering en circulariteit een rol in betaalbaar bouwen?” We bieden een platform waar professionals uit de bouwsector kunnen samenwerken, kennis kunnen delen en nieuwe oplossingen en innovaties kunnen verkennen die raken aan dit cruciale thema.

Datum: vrijdag 31 mei 2024
Tijd: 9:00 – 13:30 (inclusief netwerklunch)
Locatie: Rabobank Croeselaan Utrecht, 25e etage (Croeselaan 18 3521 CB)

Programma

Moderator: Louise Savelkoul (Senior Business Developer Earth Valley: duurzaam gebouwde omgeving)

9:00 – 9:30 uur Inloop

9:30 – 9:40 uur Welkomstwoord door Rients Schuddebeurs (Directeur coöperatieve Rabobank)

9:40 – 9:50 uur Update DigiC door Jaimy Nijnens (Programmamanager DigiC)

9:50 – 10:05 uur Keynote Bram van Rijt (Managing Director De Meeuw)

10:05 – 10:30 uur Keynote Noor Huitema (mede oprichter Copper8) over de kansen en uitdagingen van woningbouw binnen planetaire grenzen, onder andere door in te zetten op circulair bouwen en digitalisering.

10:20 – 11:00 uur Paneldebat

Aan de hand van drie uitdagende stellingen duiken we tijdens dit debat dieper in de vraag: “Hoe spelen digitalisering en circulariteit een rol in betaalbaar bouwen?” We zijn verheugd om de vier deelnemers aan dit debat aan te kondigen, die elk vanuit hun eigen expertise een kritische blik zullen werpen op dit actuele onderwerp:

  • Rients Schuddebeurs (Directeur coöperatieve Rabobank)
  • Jan Willem van de Groep (Founder Building Balance & expert op het gebied van bio-based bouwen)
  • Lidewij de Haas (Executive Director BAM Bouw en Techniek)
  • Kees Boot (Directeur BOOT)

11:00 – 11:15 uur Koffiebreak

11:15 – 12:30 uur Workshops

DigiC x Stamhuis – Roundtable Discussie Dynamische 3D-BIM modellen
Om betaalbaar bouwen mogelijk te maken is hergebruik van materialen van cruciaal belang. Maar om dit te kunnen doen is actueel inzicht nodig. Dit inzicht kan gegeven worden door bijvoorbeeld een 3D-BIM model. Hoe kun je ervoor zorgen dat het benodigde inzicht voor circulair bouwen actueel blijft en zijn maximale waarde behoudt gedurende de levensduur van een gebouw, met name wanneer werkzaamheden tijdens de levenscyclus of hergebruik worden overwogen?

Deze roundtable discussie richt zich op de vraag hoe 3D-BIM modellen gedurende de hele levenscyclus van een object dynamisch en up-to-date gehouden kunnen worden. Aan de hand van verschillende casussen die ingebracht zullen worden door Ko Bontje van Stamhuis gaan we hierover in gesprek. Hoe maak je de afweging van kosten versus administratieve werkzaamheden? En hoe bepaal je welke data dynamisch moet zijn en welke data misschien toch statisch kan blijven?

Heb jij interesse om deel te nemen aan deze roundtable discussie? Mail dan naar info@digicnl.nl! 

Van Dillen Bouwgroep – Circulaire Fabrieksmatige Woningbouw
Deze workshop heeft tot doel een dieper inzicht te bieden in circulaire fabrieksmatige woningbouw. Wat is een circulaire fabriekswoning nu eigenlijk? En welke materialen worden hiervoor gebruikt? We zullen verkennen hoe verschillende belanghebbenden in de bouwsector kunnen samenwerken om de transitie naar een circulaire economie te versnellen, met specifieke nadruk op fabrieksmatige processen.

Stay tuned voor de aankondiging van workshop nummer 3!

12:30 – 13:30 uur Netwerklunch


 

Op de hoogte blijven van innovaties en ander ondernemersnieuws?