Marktinnovatiedag DigiC - Van Ambitie naar Actie: Circulair Bouwen op Grote Schaal

DigiC, een programma van ROM Utrecht Region, richt zich op de rol van digitalisering in de circulaire bouweconomie. Tijdens de Marktinnovatiedag willen we samen de brug slaan tussen innovatie en grootschalige toepassing.

1 juli 2025 9:00 - 14:00 TNO - Locatie Delft (Molengraaffsingel 8, 2628 TK, Delft) Aanmelden

Meld je nú aan via het aanmeldformulier onderaan deze pagina!

Op dinsdag 1 juli 2025 organiseren we de zesde editie van onze Marktinnovatiedag bij TNO in Delft. Dit evenement staat volledig in het teken van de opschaling van circulair bouwen en brengt opdrachtgevers, bouwers, ontwikkelaars, vernieuwende startups en scale-ups samen met andere uitdagers van de bouwsector. Samen zetten we de stap van ambitie naar actie en verkennen we hoe digitalisering kan bijdragen aan een circulaire bouweconomie op grote schaal.

Datum: Dinsdag 1 juli 2025
Tijd: 9:00 – 14:00 uur (inclusief netwerklunch)
Locatie: TNO – Locatie Delft (Molengraaffsingel 8, 2628 TK, Delft)
Moderator: Aniek Moonen (Master of Tranistions | Toekomstbouwer )

Waarom deelnemen?

Circulair bouwen wordt steeds belangrijker, maar hoe gaan we van pilotprojecten naar brede toepassing? Tijdens deze dag:

  • Ontdek je de laatste inzichten uit onderzoek en praktijk
  • Ga je in gesprek met beleidsmakers en marktleiders over concrete uitdagingen en kansen
  • Werk je in interactieve workshops aan oplossingen voor opschaling
  • Krijg je volop mogelijkheden om te netwerken en nieuwe samenwerkingen te starten

Programma

9:00 – 9:30 uur              Inloop

9:30 – 9:40 uur             Welkomstwoord door Huub Keizers
(Manager Circulair Bouwen & Internationale Samenwerking

9:40 – 10:10 uur          Keynote Nicole Maarsen, vanuit ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Zij brengt als bestuurlijk trekker van het Innovatie- en Opschalingsprogramma Woningbouw een helder beeld van waar de landelijke versnellingstafel op inzet. Haar bijdrage vormt de brug tussen beleid en praktijk: Nicole neemt ons mee in het landelijke programma en inspireert ons om hierop aan te haken. Samen onderzoeken we hoe circulaire innovatieprojecten schaalbaar gemaakt kunnen worden om de realisatie van snellere, betere en betaalbaardere woningen mogelijk te maken.

10:20 – 11:00 uur        TedTalks – inspiratie

Voor de vier programmalijnen die Nicole heeft gedefinieerd binnen het programma Innovatie en Opschaling Woningbouw, hebben we sprekers uitgenodigd die hier al concreet mee aan de slag zijn. Zij delen hun ervaringen, geleerde lessen en inzichten over wat er nog nodig is om verder op te schalen.

  • Sann Carriere – Orobo – Digitaal Materialen paspoort
    Sann Carriere, oprichter van Orobo – een van Singapore’s top 100 techbedrijven – werkt al jaren in en vanuit Azië aan de ontwikkeling van digitale materialenpaspoorten. Tijdens deze sessie deelt ze haar ervaringen met het balanceren tussen innovatie en regelgeving. Wat kunnen wij leren van haar traject, en welke stappen moet Europa nu zetten om de toepassing van digitale paspoorten te versnellen?
  • Alexander Heusschen – Provincie Utrecht – Eerlijk (CO2) beprijzen
    Wat levert een circulaire maatregel werkelijk op aan CO₂-reductie? In deze sessie laten we zien hoe je verschillende circulaire scenario’s – zoals het toepassen van biobased of hergebruikt materiaal – kunt doorrekenen en vergelijken met traditionele ingrepen. Ook kijken we naar de financiële kant: hoe bepaal je de waarde van CO₂-reductie, en hoe neem je deze mee in de projectbeprijzing? Alexander Heusschen van de Provincie Utrecht – de eerste provincie met een eerlijke CO₂-beprijzing – deelt zijn kennis en ervaringen.
  • Cees van Dillen – Van Dillen bouwgroep – Innovaties fabrieksmatig bouwen
    Al jarenlang innoveert dit familiebedrijf om circulair en fabrieksmatig bouwen steeds efficiënter te maken. Duurzaam, snel en praktisch ontwikkelen blijkt technisch allang mogelijk. Toch blijft grootschalige toepassing in de woningbouw achter. Cees deelt zijn ervaringen uit de praktijk én laat zien welke kansen er liggen om fabrieksmatige woningbouw écht van de grond te krijgen.
  • Joelle Lokhorst – Boelen de Gruyter – Het nieuwe ontwikkelen
    Wat als we delen van het bouwproces parallel laten lopen in plaats van volgens de traditionele watervalmethode? Joelle deelt haar eerste inzichten en kansen om zo de planningsprocedure met jaren te verkorten. Sneller van initiatief naar start bouw – het kan. Hiermee zouden we het proces zelfs met 5 jaar kunnen verkorten.

11:00 – 11:15 uur Koffiebreak

11:15 – 12:15 uur Workshops

  • Workshop 1: Fabrieksmatig bouwen – TNO Delft – Tim van Ee en Wouter van Groesen
    Gericht op de ontwikkelingen binnen fabrieksmatig bouwen, en de recente technologische ontwikkelingen hierop.
  • Workshop 2: Sturen op impact, circulaire gebiedsopgave versnellen met integraal datagebruik – Collaborall Group
    Gebiedsontwikkeling vraagt om versnelling. De grote opgaven van vandaag – zoals het versnellen van de woningbouw, circulair bouwen en mobiliteit – vragen niet om nóg een plan, maar om slimme uitvoering. En die begint met grip: grip op data, op eigenaarschap en op samenwerking.
    Tijdens deze workshop laten we zien hoe complexe processen vereenvoudigd en verbeterd kunnen worden. We tonen op een visuele manier hoe data kan stromen, zelfs wanneer deze in ‘silo’s’ is opgeslagen, en welke mogelijkheden er zijn om vertraging en faalkosten te verminderen.
    Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijgt u inzicht in de laatste ontwikkelingen op het gebied van circulaire gebiedsontwikkeling, integraal datagebruik en slimme digital twins.
  • Workshop 3: Circulair renoveren binnen CO₂-grenzen: van noodzaak naar slimme oplossingen –  Copper8 – Gerben Broekhuijsen en Mathijs van Kouwen

    De energietransitie is in volle gang, met terecht veel aandacht voor de gebouwde omgeving – een belangrijke bron van CO₂-uitstoot. Om de klimaatdoelen te halen, zijn er afspraken gemaakt om bestaande gebouwen te verduurzamen en zo de uitstoot te verminderen.

    Maar de materialen die nodig zijn voor verduurzaming brengen zelf ook milieubelasting en CO₂-uitstoot met zich mee. En ons resterende CO₂-budget is beperkt. Circulair renoveren biedt hiervoor een oplossing: verduurzamen met minder milieu-impact.

    In deze workshop onderzoeken we de precieze uitdaging en laten we zien hoe we binnen het doorbraakproject werken aan CO₂-gestuurd ontwerpen en circulair renoveren van gebouwen. We gaan samen aan de slag om te verkennen wat er nodig is – van innovaties tot samenwerkingen – om de gebouwde omgeving te verduurzamen binnen de grenzen van het beschikbare CO₂-budget.

  • Workshop 4: Hoe kan AI helpen bij het versnellen van verduurzaming van maatschappelijk vastgoed – TKI Bouw & Techniek – Bart Brink
    Deze sessie verbindt twee lijnen: de inzet van AI voor het versterken, verduurzamen en verlengen van de levensduur van bestaande bouw, én de Programmatische Aanpak Maatschappelijk Vastgoed vanuit VRO. In drie blokken wordt ingegaan op de missie ‘Levensduurverlenging gebouwde omgeving’, de rol van AI bij deze opgave, en de landelijke aanpak voor versnelling. Aansluitend volgt een dialoog over de stand van zaken, kansen en belemmeringen rond AI en verduurzaming.

12.15 – 12.30 Terugkoppeling uit de workshops – presentatie van oplossing aan Nicole

12:30 – 13:30 uur Netwerklunch

 

Aanmelden

Wil jij bijdragen aan de toekomst van circulair bouwen? Meld je nu aan voor deze inspirerende dag vol kennisdeling en samenwerking:

 

Op de hoogte blijven van innovaties en ander ondernemersnieuws?