In één middag krijgt u van dé modulaire topexperts een actueel overzicht van alle relevante aspecten van modulaire en circulaire woningbouw. Of u nu beleidsmaker of ontwikkelaar, belegger, bouwer of architect bent, deze middag biedt waardevolle inzichten en samenwerkingskansen om uw woningbouwprojecten te versnellen en te verduurzamen.
Met wie kunt u netwerken?
Op deze studiemiddag kunt u netwerken met bestuurders, beleidsmedewerkers en projectmanagers van provincies, gemeenten, corporaties, ontwikkelaars, investeerders, financiers, beheerders, aannemers, architecten, makelaars, taxateurs en adviseurs die actief zijn in woningbouw.
Programma
12:00 Ontvangst met netwerklunch
13:00 Welkom & inleiding modulaire woningbouw
Modulaire woningbouw is een belangrijke oplossing voor de enorme woningbouw- en duurzaamheidsopgave. En de ontwikkelingen gaan snel. Zo verstrekt het Ministerie van VRO sinds mei typegoedkeuringen aan fabrikanten van modulaire woningen. Hierdoor hoeven hun kant-en-klare woningen niet meer bij elk project aan de wettelijke eisen getoetst te worden, wat de vergunningverlening versnelt en minder gemeentelijke capaciteit vraagt. Op deze praktijkmiddag onder leiding van Nicole Maarsen, lid Landelijke Versnellingstafel Ministerie van VRO, krijgt u een actueel overzicht van alle ontwikkelingen, kansen en aandachtspunten van modulaire woningbouw.
Actueel overzicht modulaire woningbouw & integratie ruimtelijke kwaliteit
Modulair bouwen wint snel aan populariteit. Maar wat is het precies? Aan de hand van praktijkvoorbeelden geeft ‘nieuwe architect’ Prof. Thijs Asselbergs hoogleraar architectural engineering TU Delft, een actueel overzicht van modulaire woningbouw: hoe proces en product tot waardevolle projecten kunnen leiden en wat daar voor nodig is. Daarbij geeft hij inzicht in hoe ruimtelijke kwaliteit kan worden geïmplementeerd bij geïndustrialiseerde woningbouw. Hoe zorgen we voor variatie en een goede integratie in bestaande wijken? Integratie van ruimtelijke kwaliteit bij modulair bouwen is essentieel. Het gaat immers bij modulair ontwerpen over gekaderde vrijheden. Deze kaders dienen vooraf helder te zijn.
Rondkrijgen van de financiële businesscase
Een succesvolle businesscase voor modulaire, circulaire, en daarmee demontabele, verplaatsbare woningen hangt nauw samen met de duur van de exploitatieperiode. Het is cruciaal om zekerheden voor in te bouwen om de exploitatietijd te verlengen. Hoe wordt een project met modulaire woningen rendabel? Dat hoort u van Lennard Rauh, senior consultant Deloitte Real Estate
Modulair bouwen als bijdrage aan snellere projectrealisatie
Daiwa is een van de 6 fabrikanten met een typegoedkeuring van het Ministerie van VRO. Daarmee wordt het vergunningsproces in elk geval een stuk versneld. Maar hoe ziet de wereld van fabrieksmatige modulaire woningbouw eruit met efficiënte ontwerpen, veiligere werkomgevingen en kortere bouwtijden, zowel in de fabriek als op locatie? Deze woningen zijn duurzamer door efficiënter materiaalgebruik en minder afval, snelle installatie en minder logistieke overlast. Wat moeten gemeenten en opdrachtgevers weten bij modulaire woningbouw? Michiel Gieben, head of marketing & communication bij Daiwa House Modular Europe, deelt de nieuwste ontwikkelingen en lessons learned in de realisatie van het prefab bouwen van modulaire woningen.
14:30 Break
14:50 Actueel modulair houtbouwproject: Koelmalaan
Jurrian Knijtijzer, oprichter van Finch Buildings, neemt u mee in de wereld van duurzaam bouwen met hout. Finch Buildings ontwikkelt prefab woningmodules voor de gestapelde bouw met als missie het creëren van circulaire en gezonde leefomgevingen voor iedereen. Hoe realiseren zij op grote schaal en met snelheid duurzame woonruimtes? Dat hoort u aan de hand van projectvoorbeeld Koelmalaan. U krijgt concrete inzichten in modulaire houtbouw, in zowel de bouwmethode als de ecologische impact.
15:20 Praktijkcase NDW21: 500 modulaire, verplaatsbare woningen in Nijmegen
Het project NDW21 in Nijmegen markeert het begin van een ambitieuze herontwikkeling van het binnenstedelijke gebied Winkelsteeg. Wat normaal gesproken 15 jaar zou duren, wordt dankzij modulair flexgoed in slechts 3 jaar gerealiseerd. Dit project omvat 500 modulaire flexwoningen en is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de gemeente Nijmegen en vier lokale woningcorporaties. Henk van Ramshorst, projectontwikkelaar bij de Gemeente Nijmegen, neemt u mee in dit succesvolle project en deelt met u de genomen risico’s en lessons learned.
Topgesprek: toekomst modulaire woningbouw
Waar liggen uw kansen met modulaire woningbouw: fabriekmatig en circulair? Kan én moet het allemaal niet nog veel sneller? Hoe maakt u het haalbaar en betaalbaar? Hoe kunnen processen worden versneld? Waar liggen nog meer kansen? Hoe gaat u om met de nieuwe uitdagingen zoals netcongestie? Onder leiding van Nicole Maarsen gaan we met een een aantal topexperts in gesprek over de kansen met modulaire, circulaire woningbouw:
- Claire van Staaij, sector banker vastgoed ABN AMRO
- Lennert Middelkoop, partner Deloitte Real Estate
16:30 Wrap up & netwerkborrel