Digitalisering is de heilige graal van de bouwsector. Robotisering, AI, en automatisering worden ingezet om sneller, efficiënter en met minder fouten te bouwen. Maar waarom gebruiken we deze revolutionaire technologieën nog steeds op ouderwetse bouwmethodes en materialen? We blijven beton storten, bakstenen stapelen en staalconstructies optrekken, terwijl we juist nú de kans hebben om de bouw fundamenteel te herzien.
Slimme tech, oude materialen
De bouwsector worstelt met grote uitdagingen: een personeelstekort, milieudruk en een torenhoge vraag naar nieuwe woningen. Digitalisering en automatisering lijken hét antwoord te bieden. Prefab-productie, 3D-printen en bouwrobots maken het proces efficiënter, maar slechts binnen de kaders van de bestaande bouwmethodes. Waarom investeren we in een snellere manier om te metselen, in plaats van na te denken of we dat metselen überhaupt nog wel nodig hebben?
Als we echt vooruit willen…
Als we écht vooruit willen, moeten we niet alleen het proces digitaliseren, maar het fundament van de bouwindustrie opnieuw ontwerpen. Dat betekent bouwen met biobased materialen, circulaire bouwconcepten ontwikkelen en inzetten op hoogwaardig hergebruik van materialen en producten. Het is absurd dat we hypermoderne technieken loslaten op methodes die al eeuwenlang bestaan, terwijl we de potentie van volledig nieuwe, duurzame bouwprincipes grotendeels negeren. In plaats van te vragen hoe we sneller beton kunnen storten, zouden we ons moeten afvragen hoe we kunnen bouwen zónder beton.
Technologie in dienst van circulariteit
Digitalisering moet geen doel op zich zijn, maar een middel om de bouw circulair, milieuvriendelijk en toekomstbestendig te maken en onderhoud en renovaties kostenefficiënter te laten verlopen. Laten we slimme technologieën inzetten om materialenpaspoorten en urban mining te optimaliseren, demontabel bouwen tot de norm te maken en materialen hoogwaardig te hergebruiken. Digitalisering kan ons helpen, maar alleen als we durven te breken met de status quo.
Wil de bouw echt innoveren? Dan moeten we niet oude gewoontes optimaliseren, maar nieuwe normen stellen. Laten we eerst de mindset veranderen naar écht toekomstbestendig bouwen—digitalisering dient hierbij als middel, niet als doel.