Innovatie en digitalisering in de installatietechniek

Op maandag 26 februari kwamen DigiC (Digitalisering in de Circulaire Bouweconomie) en Business Club Vison bijeen op het kantoor van ROM Utrecht Region. Op initiatief van Danny van Rij-Roks (Walraven) en Jeroen Coenders (Packhunt) werd een bezoek van Business Club Vision aan de ROM en DigiC georganiseerd tijdens welke we de diepte in gingen tijdens de workshop “Digitalisering van ketens in de installatietechniek.”

4 maart 2024 2 minuten

De bijeenkomst werd afgetrapt door Jan Willem de Wit, voorzitter van Business Club Vision. Vervolgens nam Danny van Rij-Roks (Walraven) als moderator het woord over en volgde een introductie van de ROM door Mathieu Zekveld, Business Developer Earth Valley. Hierbij lag de focus op de cruciale rol van regionale ontwikkelingsmaatschappijen in het versterken van de regionale economie en het maken van impact. Na de introductie van Mathieu was het woord aan Gerben Nij Bijvank om meer inzicht te geven in DigiC: aanjager van digitalisering binnen de circulaire bouw.

Hierna volgde de workshop van Jeroen Coenders (Packhunt) over de digitalisering van ketens in de installatietechniek. Het publiek bestond uit een gevarieerd gezelschap van installateurs, bouwkundig ingenieurs, leveranciers en adviseurs. Het doel van deze interactieve sessie was het vinden van gelijkgestemde partners die gezamenlijk digitale ketens willen bouwen en hier het maximale uit willen halen. Jeroen illustreerde het belang van digitale ketensamenwerking aan de hand van het inspirerende voorbeeld van de auto-industrie, waarbij hij aangaf dat dergelijke ketens in de bouwsector nog niet op dezelfde wijze bestaan. Alhoewel de bouw complexer is dan de auto-industrie, zijn er wel degelijk oplossingen.

Toch is er nog veel winst te behalen. Gebouwen kunnen volledig parametrisch worden ontworpen, maar het vereist de samenwerking van verschillende partijen om zo’n gebouw daadwerkelijk te realiseren. Deze samenwerking vormt een keten. Packhunt heeft een oplossing bedacht: een online marktplaats voor parametrische producten en diensten. Hierdoor kunnen mensen die gebouwen willen realiseren, de benodigde componenten hieruit samenstellen, zoals balken, wanden, enzovoort.

Maar wat zijn nou de voordelen van digitalisering?

  • Digitale modellen kunnen fouten voorkomen, zoals in offertes, engineering, productie/assemblage of uitvoering;
  • daarnaast kan digitalisering doorlooptijden verkorten, processen versnellen en winkansen verbeteren;
  • én biedt digitalisering mogelijkheden om op te schuiven in de waardeketen en nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen.

Na een prikkelende introductie en inspiratiesessie door Jeroen werden er post-its uitgedeeld en de stiften erbij gepakt: tijd voor de workshop! Tijdens de workshop is in sneltreinvaart door de deelnemers gezocht naar mogelijke ketens en welke voordelen hieruit voort zouden kunnen komen. Voor veel deelnemers een nieuwe ervaring, maar veel van de partijen zien zeker de voordelen in: het waarom is duidelijk! Wat resteert is de vraag hoe ze dit in hun eigen organisaties gaan aanpakken. Veel aanwezigen gaven aan hier thuis nog eens goed over na te denken. Redenen genoeg dus om een vervolgbijeenkomst te organiseren!

Wil jij meedenken over de digitalisering van ketens in de bouw en/of installatietechniek en deelnemen aan de vervolgbijeenkomst over dit thema? Neem dan contact op met Jeroen Coenders (jeroencoenders@packhunt.io).

Op de hoogte blijven van innovaties en ander ondernemersnieuws?