Marktinnovatiedag DigiC wintereditie: Versnelt Digital Twinning de circulaire bouwrevolutie?

DigiC is een programma van de ROM Utrecht Region waarin digitalisering in de circulaire bouweconomie centraal staat. Tijdens de marktinnovatie dag verbinden we opdrachtgevers, bouwers/ontwikkelaars, vernieuwende startups en scale-ups en overige uitdagers van de bouwsector.

3 november 2023 9:00 - 13:30 uur VolkerWessels Digilab, Vianen Aanmelden

In een wereld waar circulariteit een leidende kracht begint te worden, staan we voor een gouden kans: de interactie optimaliseren tussen digitale innovatie en circulair bouwen. Maar hoe brengen we deze twee krachtige ontwikkelingen samen? Hoe kunnen bouwbedrijven, aannemers, projectontwikkelaars en innovatieve start-ups en scale-ups, oftewel de complete bouwketen, deze transitie samen omarmen?

Per 1 januari 2025 worden de eisen van de MPG (MilieuPrestatie Gebouwen) aangescherpt naar 0,85 (kantoren) en 0,50 (woningbouw). Eén van de krachtige technologische ontwikkelingen die circulair bouwen mogelijk kan versnellen, is de Digital Twin. Een Digital Twin in de bouwsector is een digitale replica van een fysiek gebouw of infrastructuur. Het biedt realtime inzicht in ontwerp, constructie en prestaties. Dit verhoogt efficiëntie, optimaliseert onderhoud en maakt data-gestuurde beslissingen mogelijk. Digital Twins kunnen de levenscyclus van een project aanzienlijk verbeteren, van ontwerp tot ontmanteling.

Op de marktinnovatiedag van DigiC duiken we dieper in de volgende vraag: versnelt Digital Twinning de circulaire bouwrevolutie? We brengen een breed scala aan experts bijeen, van degenen die al bekend zijn met dit concept tot degenen die het nog moeten ontdekken. Deze dag is op maat gemaakt voor iedereen, ongeacht de voorkennis kun je je laten inspireren op dit thema.

Datum: vrijdag 3 november
Tijd: 9:00 – 13:30 (inclusief lunch)
Locatie: VolkerWessels Infrastructuur DigiLab, Lange Dreef 13, 4131 NJ Vianen

 

Programma

Moderator: Rob Peters (Concernadviseur digitalisering en Associate Lector validatie in Digital Twins)

09.00 – 09.30 uur Inloop

09.30 – 09.45 uur Welkom door Jan Willemsen (directeur Vialis)

09.45 – 10.15 uur  Keynote Marco van der Werf (founder Bit)
In zijn keynote neemt Marco van der Werf je met zijn baanbrekende visie mee in de wereld van kunstmatige intelligentie. Dit doet hij aan de hand van de meest innovatie voorbeelden op het gebied van AI. Vervolgens duikt hij dieper in de vraag: “Hoe kunnen we AI toepassen in de circulaire bouw?” én kijken we naar de toekomst: hoe zit de bouwsector er over vijf jaar uit?

10.15 – 10.30 uur Digital Twin carrousel
Tijdens de carrousel pitchen twee organisaties over hoe zij de Digital Twin in de praktijk inzetten om circulair bouwen te bevorderen
:

  • Ko Bontje (Stamhuis) met de Hololens: De werkwijze van Stamhuis om bestaande panden in te scannen en uit te werken in een 3D model, om die informatie vervolgens naar de bouwplaats te brengen met de Hololens. Met deze Hololens kun je aan de voorkant bekijken hoe circulariteit nog beter mee genomen kan worden in ontwerpbesluiten.

  • Emmeke van Ulsen (gemeente Amersfoort) met Live Liendert: Met Streetmapper- en drone data ontstaat er een totaalbeeld van de wijk Liendert die ingeladen en gemodelleerd wordt in een Digital Twin. Het doel is dat uit dit totaalbeeld allerlei inzichten gehaald kunnen worden, zoals hoe een nieuwbouwplan in te passen is en om de impact te zien van circulaire aanpassingen in de openbare ruimte.

10:30 – 10:45 uur Panelgesprek met Ko Bontje, Emmeke van Ulsen en Vincent Gruis
Ko Bontje, Emmeke van Ulsen en Vincent Gruis (hoogleraar Housing Management bij de TU Delft en voorzitter van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie) gaan met elkaar in gesprek. We komen terug op de centrale vraag van de dag en kijken met Vincent naar wat we op nationaal vlak kunnen betekenen.

10.45 – 11.00 uur Toelichting Innovatieprojecten DigiC door Jaimy Nijnens

11.00 – 11.15 uur Koffiebreak

11.15 – 12.30 uur Workshops
Ilona Kemeling & Arjan van Laar van Arcadis – Hoe een Digital Twin circulariteit in de beheer- en onderhoudsfase kan bevorderen
In deze workshop laten Ilona en Arjan aan de hand van voorbeelden zien hoe zij de digital twin inzetten voor het beheer en onderhoud van infra-objecten en in de ontmanteling van gaswinlocaties. Middels een digital twin kan circulariteit bevorderd worden door langer gebruik en/of hergebruik van materialen. Vervolgens gaan we aan de hand van deze voorbeelden aan de slag om de vertaalslag te maken van enerzijds infra-objecten naar woningbouw en van anderzijds de ontwerpfase in BIM naar de beheer-en onderhoudsfase in een digital twin.

Marco de Jong van Vialis – Digital Twin voor logistiek & Digilab Experience
Tijdens deze workshop neemt Marco de Jong je mee in de grootschalige projecten waar Vialis op dit moment aan werkt en waarin gebruikt wordt gemaakt van Digital Twins. Vervolgens gaan de deelnemers van deze workshop met elkaar in gesprek: hoe kunnen we nóg meer innoveren op dit gebied en hoe tillen we onze circulariteitsambities naar een hoger niveau door middel van samenwerking? Deze workshop sluit af met de Digilab Experience tijdens welke je middels een 360 room zelf kan beleven hoe een Digital Twin in elkaar steekt en met simulaties diverse scenario’s in de besturing van een tunnel kunt uitproberen.

Wilfred van Beuningen van Bouwlab & de Alliantie – Wat levert een Digital Twin voor een woning op?
Digital twins worden in andere branches voornamelijk gebruikt om assets zo efficiënt (en veilig) mogelijk te beheren en om producten door te ontwikkelen. In de woningbouwsector zijn gerelateerde toepassingen bekend maar gaat het realiseren van een volledige digital twin echt een stap verder.

Bouwlab R&Do heeft samen met partners een dynamische Community of Practice (Cop) opgebouwd waarin zij gezamenlijk streven naar het realiseren van een digital twin voor de woningbouwsector. In deze workshop neemt Wilfred je mee in bestaande use cases en de status hiervan en wordt bekeken wat de ingrediënten zijn voor het “digitale huis van de toekomst.” Daarna toont de Alliantie een digital twin showcase, delen zij hun toekomstvisie voor 2027 en verdiepen we ons in de mogelijkheden op het vlak van Digital Twins en circulariteit.

12.30 – 13.30 uur Netwerklunch & DigiLab Experience met Vialis

Aanmelden

Vul hieronder je gegevens in om je aanmelding te voltooien.

Op de hoogte blijven van innovaties en ander ondernemersnieuws?